به گزارش هفت چشمه ، مهدي صفري سفير ايران در چين در حضور هيئت رسانهاي همراه رامين مهمانپرست سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان با ارائه توضيحاتي کلي درباره کشور چين، گفت: جمعيت چين يک ميليارد و 375 ميليون نفر است و دولت اين کشور از 30 سال پيش اصلاحات (رفرم) اقتصادي را شروع کرده که در آن زمان که کار شروع شد صادرات چين 60 ميليارد دلار بود ولي سال گذشته جمع صادرات و واردات آنها به 3750 ميليارد دلار رسيد.
وي افزود: نسبت صادرات اين کشور به وارداتش حدود 250 ميليارد دلار تفاوت دارد که بالانس اين تفاوت مثبت است. چينيها زماني که اصلاحات را شروع کردند حدود يک ميليارد روستانشين داشتند و مابقي جمعيتشان در شهرها بود ولي امروز که من با شما صحبت ميکنم بيش از 800 ميليون نفر شهرنشين و مابقي در روستا هستند.
به گفته وي، پيشبيني شده است تا 5 سال ديگر جمعيت شهرنشينها به بيش از يک ميليارد نفر در چين برسد.
صفري درباره توانايي خريد مردم چين نيز توضيح داد: از تعداد 800 ميليون نفر شهرنشين چين، در حال حاضر بيش از 250 ميليون نفر قدرت خريد بالا دارند و ميتوان گفت اين تعداد تا 5 سال آينده به 300 ميليون نفر خواهد رسيد. تعداد اليگارشيهاي چين بيش از 50 هزار نفر و ميليونرها بيش از 500 هزار نفر شده است. اينها را توصيف کردم که بگويم در چين چه بازاري براي صادرات محصولات ايران وجود دارد.
وي اضافه کرد: ما بايد در زمينههايي مانند فرش، گياهان دارويي، جواهرات، صنايع دستي و برخي مواد غذايي که توانايي بالايي داشته و ميتوانيم بازار خوبي براي آنها در چين پيدا کنيم، اقدام به بازاريابي و صادرات کنيم. من از وزارت صنعت، معدن و تجارت کشورمان خواهش دارم که يک اولويت خاصي براي مساله صادرات به چين در نظر بگيرد و ما بر روي اين بازار متمرکز شويم.
سفير ايران در چين نتيجه تمرکز صادرات به چين را اينگونه ارزيابي کرد: اگر اين کار شکل بگيرد، بازار چين مي تواند به اندازه همه بازارهاي ديگر، صادرات ما را اشباع کند. در زمينه فرش به ويژه کارهاي مهمي ميشود انجام داد. در دو سال گذشته که ما چند نمايشگاه برگزار کرديم پيشرفت 200 درصدي در فروش فرش به چين داشتهايم.
صفري ادامه داد: در زمينه جواهرآلات و صنايع دستي هم فضاي بسيار خوبي براي فروش محصولات ايراني وجود دارد. چون در اين کشور روي طب سنتي خيلي تاکيد دارند، مصرف داروهاي گياهي اينجا بالاست و بازار يک ميليارد و دو ميلياري دارد و ما ميتوانيم در زمينه صادرات داروهاي گياهي هم کارهاي خوبي انجام دهيم. خواهش من اين است که مسئولان روي صادرات برخي صنايعي به چين تمرکز کنند. نميگويم بايد ماشين به چين صادر کنيم، نه! همان کشورهاي همسايه براي صادرات ماشين کافي است ولي در زمينه فرش، داروهاي گياهي، صنايع دستي، مواد غذايي و ميوهجات زمينه خوبي در چين وجود دارد.
سفير ايران در چين درباره زمينه دوم همکاري اقتصادي ايران و چين توضيح داد: مطلب دوم؛ زمينههاي سرمايهگذاري است. چين سرمايه زيادي را انباشته کرده و اين کشور آمادگي زيادي براي سرمايهگذاري در ديگر کشورها دارد. شاهد آن اينکه ميزان سرمايهگذاري چين در ايران در دو سال گذشته از 120 ميليون دلار به 650 ميليون دلار در يک سال گذشته رسيده است. چينيها آمادگي سرمايهگذاري مستقيم در ايران را به ويژه در زمينه معادن و ماشين آلات دارند و ما بايد از اين ظرفيت استفاده کنيم.
وي در بخش ديگر صحبتهايش درباره تعاملات فرهنگي بين ايران و چين صحبت کرده و گقت: در سفري که دکتر احمدينژاد به چين داشت در مورد مسايل دانشجويي توافقاتي با رئيسجمهور چين داشته و قرار شد در 5 سال آينده حدود هزار نفر بورس تحصيلي بين دو کشور مبادله شود و اين مساله مهمي است که در مسير افزايش روابط تجاري ايران و چين بايد مدنظر قرار گيرد.
صفري افزود: در سال 2009، حجم مبادلات تجاري ايران و چين20 ميليارد دلار بود که در سال 2010 به 30 ميليارد رسيد و در سال 2011 هم 45 ميليارد شد. برنامه ما اين است که تا 5 سال آينده روابط تجاريمان به بيش از 70 ميليارد دلار برسد و در اين راستا به افرادي نياز داريم که زبان چيني بدانند، کساني که با حقوق، فرهنگ و قوانين چين آشنا شوند و بهترين راه براي داشتن چنين افرادي، تبادل دانشجو است.
به گفته وي، کشور ما به افرادي آشنا به فرهنگ و زبان و تکنولوژي چين نياز دارد که بتوانند در مسير مبادلات تجاري هم کشورمان را ياري رسانند.
سفير ايران در چين همچنين خبر داد: به زودي نماينده وزارت علوم ايران به چين ميآيد و مقدمات اعزام دانشجويان بورسيه فراهم خواهد شد. به تازگي هم در روزنامهها اعلام کردهاند دانشجوياني که ميخواهند در مقطع فوقليسانس و دکترا ادامه تحصيل بدهند ميتوانند براي دريافت پذيرش از دانشگاههاي چين اقدام کنند. در حال حاضر کشورهاي ديگر از 30 تا 50 هزار دانشجو در چين دارند و ما به دليل تبادلات فرهنگي، سياسي و اقتصادي، لازم است در زمينه دانشجويي يک حرکت وسيعي انجام دهيم.
وي در اين زمينه قدرت خريد مردم چين و علاقه آنها به صنايع دستي ايران نيز عنوان کرد: در چند نمايشگاهي که در چين داشتيم به ويژه در زمينه جواهرآلات و صنايع دستي، متوجه شديم بازار خوبي در اين کشور وجود دارد. کشوري که در سال گذشته بيش از 60 درصد اجناس لوکس دنيا را خريداري کرده است قطعا خريدار خوبي براي صنايع دستي، جواهرآلات و فرش ايران است و ما ميتوانيم در همه اين زمينهها کار کنيم. ما در دو سال اخير بيش از 11 نمايشگاه به ويژه در زمينه فرش داشتيم و تجار ما با اينجا آشنا شدند، در مورد جواهرآلات هم دو نمايشگاه داشتيم و در زمينه سوم که داروهاي گياهي بود دو تيم بازاريابي کردند.
صفري با تاکيد بر اينکه بايد صادرات کالا با قدرت خريد مردم کشور واردکننده تطبيق داشته باشد، گفت: مردم چين قدرت خريد بالايي دارند. وقتي من مي گويم 200 ميليون نفر قدرت خريد بالا دارند اين بدين معنا نيست که که مابقي قدرت خريدشان خيلي پايين است. ضمنا ما ميتوانيم تقسيمبندي کنيم؛ صنايع دستي بسيار لوکس، ميانه و کوچک و متناسب با اين تقسيمبندي بازاريابي انجام دهيم.
به گفته وي، در حاليکه همه تصور ميکنند صنايع دستي چين بازار ديگر صنايع دستي را گرفته است ولي چينيها علاقه زيادي به صنايع دستي ايران دارند از جمله اينکه روميزيهاي اصفهان، منبت کاري، خاتم کاري، سنگهاي قيمتي، فرش و ديگر صنايع دستي ما در چين بسيار طرفدار دارد و سازمان صنايع دستي و گردشگري و وزارت بازرگاني بايد يک اولويت ويژه و کميته خاص در جهت صادرات صنايع دستي ايران به چين داشته باشند.
سفير ايران در چين درباره انتقادهايي که به کيفيت پايين کالاهاي وارداتي چين به ايران ميشود، توضيح داد: خوشبختانه در سال گذشته بين دو سازمان استاندارد ايران و چين، قرارداد استاندارد و تفاهمنامه امضا و از اواسط تابستان نيز اين کار شروع شده است. حدود 600 امضاي تاييد شده در چين در دست استاندارد ما است و هيچ کالايي بدون استاندارد به طور مستقيم از چين به ايران نميرود.
وي افزود: اما برخي کالاها به مقصد کشورهاي همسايه ميرود و سپس از آنجا به ايران وارد ميشود. نکته دوم تاجر است که جنس بيکيفيت سفارش ميدهد، تاجر است که ميگويد جنس 50 توماني برايش توليد شود يا 500 توماني. به هر حال از سال گذشته اجناس بيکيفيت ديگر نميتواند مستقيم وارد ايران شود مگر اينکه غيرمستقيم وارد شود و حال بايد گمرکات و مرزهاي ما به نوعي کنترل کنند که اجناس غيرمستقيم هم به اين صورت وارد نشود.
صفري همچنين در پاسخ به پرسش مهر درباره اينکه آيا ميتوان در زمينه صادرات نفت، به چين به عنوان يک خريدار مطمئن در سالهاي آينده اعتماد کرد؟ گفت: در حال حاضر که چين از ما نفت ميخرد و به آن احتياج هم دارد. 10 تا 12 درصد نياز چين، از نفت ما تامين ميشود و قراردادهاي 5 و 7 ساله با چين داريم و اميدواريم با تلاشهايي که ميشود اين فضا را گسترش هم بدهيم.
سفير ايران در چين در پاسخ به پرسش نهايي مهر درباره اين مساله که گفته ميشود چين نفت ايران را به قيمت پايينتري نسبت به ارزش آن ميخرد، نيز بيان کرد: قيمتهاي ما قيمتهاي استاندارد است و در معامله با چين هم هيچ تفاوتي با استانداردها ندارد. اين سياست وزارت نفت است و ديگر مسايل شايعه است.